PASZTET Z KRÓLIKA

4.49 (150 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny i smaczny pasztet.

  • 2 godz.

Składniki:

  • królik + dodatkowo 4 tylne części
    50 dag podgardla
    40 dag boczku wędzonego
    80 dag wątróbki drobiowej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 - 2 cebule
    1 czerstwa bułka
    suszone grzyby
    4 jajka
    liście laurowe, ziele angielskie
    imbir, gałka muszkatołowa, pieprz świeżo zmielony, sól
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jpjypv 1. Królika podzielonego na mniejsze części zrumienić na oliwie, przełożyć do naczynia, w którym będzie się dusił. Na pozostałej oliwie zrumienić lekko wątróbkę. Do królika dodać pokrojony na kawałki boczek wędzony, podgardle, ziele angielskie, listki laurowe i dusić. Pod koniec dodać warzywa i posolić. W niewielkiej ilości wody ugotować grzyby. Przestudzone mięso oddzielić od kości, namoczyć bułkę w mleku. Wszystkie składniki zemleć dwa razy w maszynce, stosując za drugim razem sitko do pasztetów. Dodać całe jajka, sól, pieprz, imbir i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek aluminiowych, piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Po upieczeniu, pozostawić pasztet do wystygnięcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować