Pasztet z królika

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przyznam się szczerze, że to mój pierwszy w życiu pasztet, w dodatku z królika. Jest pyszny i delikatny, a zarazem wykwintny. Jeżeli macie dojście do mięsa z królika to polecam wam go zrobić.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 1 królik (mój miał niewiele ponad 1 kg)
    * 250 g wątróbki drobiowej
    * 0,5 kg podgarla
    * 4 jajka

    * 1 korzeń pietruszki
    * 2 średniej wielkości marchewki
    * po kawałku selera i pora
    * 2 cebule

    Przyprawy:
    * 1 liść laurowy
    * 2 ziela angielskie
    * 2 owoce jałowca
    * majeranek
    * papryka słodka
    * sól
    * pieprz
    * gałka muszkatołowa

    * 1 łyżka masła
    * 5 łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika i podgarle wyporcjować i włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

    Na maśle podsmażyć wątróbkę. Krótko, aby tylko się ścięła. Również zmielić i dodać do pasztetu. Do masy wbić jajka, dosypać bułki tartej, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić i włożyć do keksówki (bądź dwóch - w zależności od ilości masy).

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Pasztet piec przez ok. 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować