Pasztet z królika

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz.

Przepis dostałam od starszej Pani , której nie znam. Od tamtej pory pasztet gości na naszym stole :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 cały królik, lub 2 bez nóg,
    200 g słoniny lub podgardla,
    300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
    włoszczyzna ( 1 por, 3 marchewki, 1 maly seler + liście , 2 cebule),
    3 jajka,
    bułka tarta, 
    sól, pieprz(mniej) ,pieprz ziołowy(więcej)
    10 ziaren ziele angielskie,
    5 liści laurowych.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika wraz ze słoniną lub podgardlem  gotować do miękkości (ok.1 godzina) wraz z warzywami (przyprawić do smaku solą i pieprzem, zielem angielskim oraz  liśćmi laurowymi). Następnie wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i wraz z warzywami przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach . Wątróbkę pokroic ,sparzyć wrzącą wodą i chwilę zostawić, żeby się ścięła. Również ją zmielić.
    Do  masy dodać powoli bułkę tartą, wbić jajka, przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać i wyrobić.
    Przełożyć do dwóch foremek keksowych, wysmarowanych masłem i obsypanych bułka tartą. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować