Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pasztet z cukinii, zdrowy i bardzo dobry pasztet warzywny. Warzywa i kasza jaglana – chyba nie ma lepszego dla organizmu połączenia.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 3/4 szklanki kaszy jaglanej ok. 150 g (objętość i waga przed gotowaniem)
    – ok. 1,30 kg startej na drobne wiórki cukinii bez gniazd nasiennych, młodej i małej – ze skórą, większej – bez
    – 2 cebule
    – 1 marchewka, 1 pietruszka
    – ew. ok. 15 dag pieczarek lub kurek
    – 3 ząbki czosnku
    – 3 jajka (można pominąć)
    – 2 – 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
    -sól, mielony pieprz, łyżeczka lub dwie majeranku, duża szczypta chili, ew. szczypta wędzonej papryki, szczypta czubrycy, łyżeczka oregano
    – dwie łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Startą cukinię posypać łyżeczką soli, wymieszać i odstawić by puściła sok.
    Kaszę podprażyć krótko na suchej, rozgrzanej patelni, przepłukać wodą na sicie. Zalać w garnku wodą, ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy, osolić płaską łyżeczką soli. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze ok. 15 – 20 minut do miękkości.
    Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.
    Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę, marchew i pietruszkę. Krótko podsmażyć, na ostatnie 30 sekund przed końcem smażenia warzywa nieco odsunąć, dodać rozgnieciony czosnek. Przełożyć z patelni do dużej miski.
    Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła, wrzucić pokrojone w grube plastry pieczarki lub kurki w całości. Smażyć przez 3-4 minuty.
    Odstawioną wcześniej cukinię bardzo mocno odcisnąć ręką z soku.

    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
    Do miski z warzywami przełożyć kaszę, grzyby, startą, odciśniętą cukinię, jajka, przyprawy i posiekaną zieleninę. Spróbować czy masa jest wystarczająco słona i ostra i ewentualnie doprawić. Wszystko wymieszać.
    Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
    Przełożyć masę do formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut- 40 minut, aż wierzch będzie rumiany.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować