Pasztet z cukinii, zdrowy i bardzo dobry pasztet warzywny. Warzywa i kasza jaglana – chyba nie ma lepszego dla organizmu połączenia.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej ok. 150 g (objętość i waga przed gotowaniem)
– ok. 1,30 kg startej na drobne wiórki cukinii bez gniazd nasiennych, młodej i małej – ze skórą, większej – bez
– 2 cebule
– 1 marchewka, 1 pietruszka
– ew. ok. 15 dag pieczarek lub kurek
– 3 ząbki czosnku
– 3 jajka (można pominąć)
– 2 – 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
-sól, mielony pieprz, łyżeczka lub dwie majeranku, duża szczypta chili, ew. szczypta wędzonej papryki, szczypta czubrycy, łyżeczka oregano
– dwie łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Startą cukinię posypać łyżeczką soli, wymieszać i odstawić by puściła sok.
Kaszę podprażyć krótko na suchej, rozgrzanej patelni, przepłukać wodą na sicie. Zalać w garnku wodą, ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy, osolić płaską łyżeczką soli. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze ok. 15 – 20 minut do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę, marchew i pietruszkę. Krótko podsmażyć, na ostatnie 30 sekund przed końcem smażenia warzywa nieco odsunąć, dodać rozgnieciony czosnek. Przełożyć z patelni do dużej miski.
Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła, wrzucić pokrojone w grube plastry pieczarki lub kurki w całości. Smażyć przez 3-4 minuty.
Odstawioną wcześniej cukinię bardzo mocno odcisnąć ręką z soku.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Do miski z warzywami przełożyć kaszę, grzyby, startą, odciśniętą cukinię, jajka, przyprawy i posiekaną zieleninę. Spróbować czy masa jest wystarczająco słona i ostra i ewentualnie doprawić. Wszystko wymieszać.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Przełożyć masę do formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut- 40 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Smacznego.
Komentarze