Pasztet warzywno-serowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekkie smarowidło bez mięsa. Idealne na kanapkę z chrupiącym pieczywem i świeżym szczypiorkiem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    ugotowana włoszczyzna z zupy (duża marchewka, seler, pietruszka, por)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    100 g sera żółtego w kawałku
    5 łyżeczek bułki tartej lub innego panieru
    sól
    pieprz
    mielona papryka
    1 łyżeczka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasta warzywna Pasztet

Pasztet warzywno-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Odkładamy na durszlak i posypujemy odrobiną soli. Po 10 minutach dokładnie odciskamy nadmiar wody.
    Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. W siekaczu miksujemy cebulę na bardzo drobno i przekładamy ją do dużej miski. Ponownie w siekaczu umieszczamy ugotowane warzywa i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy. Oddzielamy żółtka od białek. Do masy warzywnej dodajemy cukinię, żółtka, 4 łyżeczki bułki tartej i starty ser. Obficie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy i próbujemy czy nie brakuje przypraw. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 150 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy warzywno-serowej i lekko ale dokładnie łączymy. Małą keksówkę smarujemy odrobiną oliwy i wysypujemy łyżeczką bułki tartej. Umieszczamy w niej masę i pieczemy przez 45-50 minut do ścięcia na górze i zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i kroimy dopiero jak ostygnie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować