Pasztet warzywno-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Odkładamy na durszlak i posypujemy odrobiną soli. Po 10 minutach dokładnie odciskamy nadmiar wody.
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. W siekaczu miksujemy cebulę na bardzo drobno i przekładamy ją do dużej miski. Ponownie w siekaczu umieszczamy ugotowane warzywa i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy. Oddzielamy żółtka od białek. Do masy warzywnej dodajemy cukinię, żółtka, 4 łyżeczki bułki tartej i starty ser. Obficie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy i próbujemy czy nie brakuje przypraw. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 150 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy warzywno-serowej i lekko ale dokładnie łączymy. Małą keksówkę smarujemy odrobiną oliwy i wysypujemy łyżeczką bułki tartej. Umieszczamy w niej masę i pieczemy przez 45-50 minut do ścięcia na górze i zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i kroimy dopiero jak ostygnie. Smacznego!
Komentarze