Pasztet świąteczny

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo prosty przepis na pasztet, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • - 500 g mięsa z łopatki wieprzowej
    - 350 g szynki surowej
    - 350 g wątróbki kurzej
    - ok pół szklaki żurawiny
    - 3 cebule
    - 3 jajka
    - 1 marchewka
    - 2 ząbki czosnku
    - łyżka oleju rzepakowego

    sól, pieprz, papryka słodka, jarzynka, majeranek

    Margaryna do wysmarowania formy oraz bułka tarta do obsypania boków.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy. Mięso z łopatki oraz z szynki kroimy w kostkę. Doprawiamy jarzynką, papryką oraz majerankiem. Obsmażamy na patelni razem z pokrojoną w plasterki cebulką (używamy 1 cebuli, pozostałe będziemy smażyli z wątróbką). Następnie mięso przekładamy do brytfanny, zalewamy wodą. Dodajemy obraną, pokrojoną w kawałki marchewkę i dusimy mięso do miękkości. Na bieżąco dolewamy wody, aby mięso się nie przypaliło.
  • 2. Na patelni po smażonym mięsie smażymy wątróbkę razem z pozostałymi posiekanymi cebulami. Oprószamy ją pieprzem (nie solimy). Wątróbkę zastawiamy z ognia gdy będzie podsmażona.
  • 3. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego usmażoną wątróbkę i dusimy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Wystygnięte mięso razem z cebulką i marchewką bendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu) oraz olej rzepakowy. Przyprawiamy do smaku.
  • 5. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy od razu do masy mięsnej. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do masy mięsnej i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 6. Masę mięsną przekładamy do wysmarowanej margaryną oraz posypanej bułką tartą formy. Wyrównujemy wierzch, następnie na wierzchu posypujemy pozostałą żurawiną.
  • 7. Formę z masą zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 minut. Gotowy pasztet odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

Pasztet najlepiej kroić po ochłodzeniu w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować