pasztet świąteczny

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Potrawa wykonywana u nas od kilku lat, nie tylko na święta

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki
    1/2 kg wołowiny
    1/2 kg wieprzowiny
    1/2 kg cielęciny
    30 dag podgardla lub boczku
    20–30 dag wątroby cielęcej lub kurzej
    2 cebule
    liść laurowy
    5 ziaren pieprzu
    2 czerstwe kajzerki
    3 jajka
    świeżo starta gałka muszkatołowa (cała)
    2 łyżki smalcu do wysmarowania brytfanny
    bułka tarta
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka włożyć pokrojone mięsa oraz podgardle (poza wątróbką), obrane cebule, marchew, pietruszkę, liść laurowy i pieprz. Zalać wodą, tak by przykrywała mięso, i gotować pod przykryciem ok. 3 godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania włożyć na 15 minut wątróbkę. Garnek zdjąć z ognia i dołożyć bułkę pokrojoną w kromki. Pozostawić, aż wszystko wystygnie, a bułka wchłonie sos z mięsa.

    Ugotowane mięsa wraz z bułką i jarzynami zmielić 3 razy przez maszynkę (raz przez sitko z grubymi oczkami, 2 razy przez drobne). Do uzyskanej masy dodać gałkę, żółtka, sól, pieprz i dobrze wyrobić w malakserze. Z białek ubić pianę i dodać do wyrobionej masy, delikatnie mieszając.

    Brytfannę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wypełnić do 2/3 wysokości masą mięsną (pasztet urośnie podczas pieczenia), uklepać równo drewnianą łyżką i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–220˚C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować