Pasztet jajeczny

4.89 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetny do chleba nie tylko na Święta.

Składniki:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo+1 surowe
    1 duża cebula
    1 szklanka bułki tartej
    100ml kwaśnej śmietany (18%)
    1 pęczek szczypiorku
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    1 łyżka masła
    50-80g żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.89 (197 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich cebulę, śmietanę, surowe żółtko, bułkę tartą (2 łyżki odłożyć) oraz pokrojony szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostałe białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blaszkę keksówkę (ok. 10x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę. Wierzch wyrównać i posypać pozostawioną bułką tartą oraz startym na tarce serem żółtym.
    Polać 1 łyżką roztopionego masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1/2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować