Pasztet jaglany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Okazuje się, że z kaszy jaglanej można zrobić również pasztet

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 szkl kaszy jaglanej
    - 200 g pieczarek
    - 1 cebula
    - 100 g boczku
    - 1 jajko
    - sól, pieprz
    - bułka tarta

Pasztet jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet jaglany z ogórasem 1. Kaszę jaglana przełożyć do sitka i przelać zimną wodą. Wrzucić do garnka, zalać 2,5 szkl. wrzątku. ugotować na sypko, ostudzić. Boczek, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na patelnię na łyżce oleju (jeśli chudy)podsmażyć boczek, dodać cebulę, a następnie pieczarki. Składniki połączyć z kaszą, dodać jajko, doprawić do smaku. Jeśli masa jest rzadka, dodać bułkę tartą ( u mnie 1 łyżka). Przełożyć do formy keksowej, uklepać. Piec w 180 C prze około 1 godz.

Porady

Kaszę po ugotowaniu trochę rozdrobnić. Zamiast boczku można dodać 1 marchewkę starta na tarce jarzynowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy