Pasztet grzybowy w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim średnią formę keksową. Odciąć wystające kawałki, nakłuć widelcem i schłodzić.
2.Por przekroić na pół, opłukać i drobno pokroić. Poddusić na 2 łyżkach masła.
3.Grzyby świeże oczyścić, umyć , pokroić w paseczki i obgotować, (mrożone lekko rozmrozić), poddusić na reszcie masła. Połączyć z porem, przestudzić. Dodać ser, jajka, natkę, bułkę tartą, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką. Nałożyć do foremki, wyrównać powierzchnię.
4.Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować, pociąć na paski. Ułożyć na masie, posmarować jajkiem. Piec 20 minut w temp. 185 stopni, a następnie 35 minut w temp. 170 stopni.
Komentarze