PASZTET GRZYBOWY W CIEŚCIE

0 (0 ocen)

  • Średni

Moja rodzina uwielbia grzyby, dlatego często goszczą na naszym stole, podaję je w różnej postaci. Pasztet z grzybów smakuje wyśmienicie.

  • Średni

Składniki:

  • FARSZ:
    - grzyby mieszane lesne (świeże lub mrożone): 80 dekagramów
    - por: 0.5 sztuki
    - kajzerka: 1 sztuka
    - ser biały mielony: 15 dekagramów
    - masło: 6 łyżek
    - mleko: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - bułka tarta: 5 łyżek
    - posiekana natka pietruszki peczek: 0.5 sztuki
    - sól, pieprz, mielona gała muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    CIASTO:
    - mąka: 1.5 szklanki
    - masło: 15 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - zimna woda: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta

Pasztet grzybowy w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć nim średnią formę keksową. Odciąć wystające kawałki, nakłuć widelcem i schłodzić.
  • 2. Por przekroić na pół, opłukać i drobno pokroić. Poddusić na 2 łyżkach masła.
  • 3. Grzyby świeże oczyścić, umyć , pokroić w paseczki i obgotować, (mrożone lekko rozmrozić), poddusić na reszcie masła. Połączyć z porem, przestudzić. Dodać ser, jajka, natkę, bułkę tartą, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką. Nałożyć do foremki, wyrównać powierzchnię.
  • 4. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować, pociąć na paski. Ułożyć na masie, posmarować jajkiem. Piec 20 minut w temp. 185 stopni, a następnie 35 minut w temp. 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy