Pasztet domowy z królika

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Takiego domowego pasztetu nie może nigdy zabraknąć w święta na moim stole.Przy każdej okazji go piekę, znika z talerza jako pierwszy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 całe króliki z podrobami
    5 listków laurowych
    7 ziarenek ziela angielskiego
    1 duża cebula
    4 marchewki
    1 pietruszka
    2 jajka
    1 duża bułka( może być taka z przedziałkiem)
    pieprz i sól
    20 dag słoninki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Bułki Jajko Pasztet

Pasztet domowy z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i słoninkę gotujemy w osolonej wodzie wraz z warzywami do momentu aż będzie odchodziło od kostek. Mięso, słoninkę, podroby i warzywa należy wystudzić i zmielić wraz z namoczoną bułką . Do gotowej masy dodajemy sól i pieprz do smaku. W tym momencie możemy jeszcze skosztować czy nasza masa jest dobra. Następnie wbijamy jajka i mieszamy . Dużą brytfankę lub dwie małe keksówki należy wysmarować olejem lub masłem i posypać kaszą manną- zamiast tego możemy wyłożyć je papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny, aż wierzch się \pięknie zrumieni. Pasztet będzie zwarty na drugi dzień gdy postoi w lodówce. Ale bardzo smakuje jeszcze na ciepło.Polecam.

Porady

Jeśli wasz pasztet wyda się rzadki można dodać jeszcze odrobinę bułki. W zależności od wielkości królików i powstałej masy dobieramy brytfankę. Możecie zrobić wyższy lub niższy. Ten drugi na pewno będzie lepiej wypieczony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jajka Marchewka Mięso Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować