Pasztet domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE .
Wszystkie mięsa dokładnie myjemy i wkładamy do garnka oprócz wątróbki razem z obraną włoszczyzną . zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy około półtorej godziny przed końcem na 20 minut dokładamy wątróbkę . wszystko odcedzamy (trochę wywaru zostawiamy ) . Po wystygnięciu mielimy wszystkie mięsa razem z ugotowaną włoszczyzną . Cebulę smażymy na złoto na smalcu i także mielimy . Do zmielonego mięsa dodajemy jajka , namoczoną bułkę w wywarze oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy dokładnie mieszamy masę . oliwą smarujemy formę keksową u mnie 2 mniejsze , posypujemy bułką tartą i przekładamy masę stukamy kilka razy by masa się ubiła . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę dwadzieścia minut. Zawsze ten pasztet podaję z musem z żurawiny Smacznego . Gotowe
Porady
Pasztet spokojnie poleży w lodówce część można też zamrozić na następny raz
Komentarze