PASZTET DOMOWY

0 (0 ocen)

Od kąt piekę swój pasztet w domu te kupne przestały mi i mojej rodzinie smakować . Polecam

Składniki:

  • SKŁADNIKI ;
    250 g łopatki
    250 g kurczaka
    250 g wołowiny
    250 g boczku Świerzego
    250 g karkówki
    250 g wątróbki drobiowej
    1 duża marchew
    1 seler
    2 duże cebule
    1 pietruszka
    4 ząbki czosnku
    5 jajek
    6 łyżek bułki tartej
    3 łyżki smalcu
    oliwa
    Vegeta
    Pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Majeranek

Pasztet domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE .
    Wszystkie mięsa dokładnie myjemy i wkładamy do garnka oprócz wątróbki razem z obraną włoszczyzną . zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy około półtorej godziny przed końcem na 20 minut dokładamy wątróbkę . wszystko odcedzamy (trochę wywaru zostawiamy ) . Po wystygnięciu mielimy wszystkie mięsa razem z ugotowaną włoszczyzną . Cebulę smażymy na złoto na smalcu i także mielimy . Do zmielonego mięsa dodajemy jajka , namoczoną bułkę w wywarze oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy dokładnie mieszamy masę . oliwą smarujemy formę keksową u mnie 2 mniejsze , posypujemy bułką tartą i przekładamy masę stukamy kilka razy by masa się ubiła . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę dwadzieścia minut. Zawsze ten pasztet podaję z musem z żurawiny Smacznego . Gotowe

Porady

Pasztet spokojnie poleży w lodówce część można też zamrozić na następny raz

Komentarze

Podobne przepisy