Pasztet domowy

4.5 (147 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepis na pasztet domowy jakże inny w smaku niż kupiony w sklepie !

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - karkówka: 1 kilogram
    - wątróbka wieprzowa: 40 dekagramów
    - boczek surowy: 25 dekagramów
    - słonina (1/3 pokroić w cienkie paseczki): 6 dekagramów
    - grzyby suszone (borowiki lub podgrzybki): 1 dekagram
    - cebula: 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - korzeń pietruszki: 1 sztuka
    - mały seler: 1 sztuka
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - gałka muszkatołowa świeżo starta: 1 łyżeczka
    - jaja: 4 sztuki
    - bułka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso (bez wątróbki) z warzywami zalać wodą i gotować na małym ogniu, osolić (około 2 łyżeczki) w połowie gotowania i dodać liście laurowe. Słoninkę dodać pod koniec gotowania (około 30 min przed końcem gotowania). Czas gotowania całości około 1,5 godz. Następnie wyjąć wszystko z bulionu i pozostawić do ostygnięcia.

    Wątróbki obrać z błonek, pokroić w paski, zalać litrem wrzącego wywaru z karkówki i warzyw i dusić pod przykryciem około 5-10 min. Tak sparzoną wtróbkę wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Grzyby również ugotować w odrobinie bulionu.

    Mięso, warzywa, grzyby, wątróbkę i namoczoną wcześniej bułkę zmielić maszynką do mięsa 2 razy! Dodać sól, pieprz do smaku, świeżo startą gałkę muszkatołową i jajka. Całośc dobrze wyrobić. Naczynie żaroodporne lub wąską blaszkę wyłożyć cieniutko pokrojonymi plasterkami słoninki.

    Pasztet piec około 1 godz (200 C). Jeśli pasztet będzie pieczony w blaszce, należy go przykryć folią aluminiową, żeby nie wysechł. Przed końcem pieczenia (15 min) zdjąć folię lub pokrywę naczynia żaroodpornego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować