Pasztet

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zwykły ale smaczny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • mięso wieprzowe (łopatka, karczek) 40dag
    podgardle 20 dag
    wątroba 40dag
    cebula 2 sztuki
    marchew 2 sztuki
    pietruszka 1 sztuka
    liść laurowy
    ziele angielski
    bułki kajzerki 3 sztuki
    jajka 2-3 sztuki
    sól
    pieprz
    tarta bułka

Pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zalać wodą, postawić do gotowania. Wątrobę u mnie wieprzowa gotujemy krócej, ok. 20 minut, więc można ją włożyć w trakcie gotowani, albo wyjąc wcześniej. Marchew i pietruszkę obrać umyć, dodać do mięsa razem z obranymi cebulami. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do miękkość mięsa, wystudzić. W wystudzonym rosole namoczyć bułki. Mięso, bułki, cebulę, marchew i wątrobę zmielić w maszynce. Wbić jajka, wymieszać, doprawić do smaku. Gdyby masa była zbyt luźna dodać tartej bułki. Przygotować dowolną formę albo naczynie żaroodporne, wysmarować tłuszczem. Wyłożyć przygotowaną masę i piec 50-60 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy