Paszteciki z mięsem w cieście krucho-drożdżowym

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Paszteciki w cieście, które wykorzystuję zarówno do słodkich wypieków jak i słonych. Ciasto jest puszyste i miękkie. Idealne do czerwonego barszczu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    35 dag smalcu
    35 dag margaryny
    10 dag drożdży
    5 jajek
    2 żółtka
    3/4 szklanki śmietany
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli

    Nadzienie:
    gotowane mięso, np. z rosołu (ok. 1 kg)
    ok.30 dag boczku gotowanego
    cebula
    olej
    1 jajko
    sól
    pieprz

    Ponadto:
    1 jajko do smarowania
    1 białko
    czarnuszka, kminek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Paszteciki z mięsem w cieście krucho-drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i boczek zmielić, cebulę posiekać drobno, podsmażyć na oleju i dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i wymieszać.
  • 2. Mąkę siekać z margaryną i smalcem, dodać jajka, żółtka, sól oraz drożdże roztarte ze śmietaną i cukrem. Wyrobić ciasto i dać na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1/2 cm, kroić w pasy o szer. 8-10 cm, nakładać nadzienie, brzegi posmarować białkiem, skleić i kroić romby. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub kminkiem. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia.

Porady

Do słodkich wypieków dodać do ciasta 2 łyżki cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować