Paszteciki z mięsem w cieście krucho-drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i boczek zmielić, cebulę posiekać drobno, podsmażyć na oleju i dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i wymieszać.
2.Mąkę siekać z margaryną i smalcem, dodać jajka, żółtka, sól oraz drożdże roztarte ze śmietaną i cukrem. Wyrobić ciasto i dać na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1/2 cm, kroić w pasy o szer. 8-10 cm, nakładać nadzienie, brzegi posmarować białkiem, skleić i kroić romby. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub kminkiem. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia.
Porady
Do słodkich wypieków dodać do ciasta 2 łyżki cukru.
Komentarze