Przepyszne są dodatkiem najczęściej do barszczyku ;)
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
mięso z rosołu (u mnie indyk, około 400g mięsa) lub ścinki z porcji rosołowych
średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
sól
pieprz
ew. natka pietruszki
ciasto francuskie
siemię lniane do posypania może byc też mak
jajko do posmarowania
Paszteciki z mięsem w cieście francuskim ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oddzielić od kości. Zmielić blenderem na gładką masę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Czosnek posiekać drobno, dodać do cebuli i jeszcze chwilę podsmażyć, a następnie dodać całość do mięsa. Doprawić solą i pieprzem ( dodać natkę pietruszki).
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Pokroić na równe kwadraty i sklejać w taki sposób jak każdemu pasuje . Ja dzieliłam na długie pasy nakładałam farsz , zwijałam i nacinałam górę ciasta . Jest wiele sposobów.
Posmarować paszteciki jakiem , posypać siemiem lub makiem i piec w 200 stopniach tak około 15-20 minut .
Po upieczeniu od razu zdjąć z blachy
Komentarze