Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby ugotować(wywar nie wylewać)-drobno posiekać.
.Kapustę i cebulę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar odparuje.Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Drożdże utrzeć z cukrem, 2 łyżkami mąki i 6 łyżkami ciepłego mleka.
Odstawić do wyrośnięcia.Dodać resztę mąki, jajka i pozostałe mleko, osolić i zagnieść.
Powoli wlewać tłuszcz i wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować, wykrajać kwadraty o boku 5-7 cm.
.Pośrodku każdego kwadratu ułożyć farsz, skleić paszteciki.
Ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce, odstawić do wyrośnięcia.
Posmarować rozmąconym jajkiem i piec około 25 min w temp. 200 stopni.
Porady
Paszteciki najlepiej smakują świeże , prosto z piekarnika.
Komentarze