Paszteciki z kapustą i grzybami

4.5 (150 ocen)

  • 25 min

Zostało mi trochę farszu z Wigilijnych pierogów więc użyłam go do pasztecików.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto :
    3 szkl. mąki
    4 dag drożdży
    1 szkl. mleka
    2 łyżeczki cukru
    4 jaja
    4 płaskie łyżeczki tłuszczu
    sól

    Składniki na farsz :
    1 kg kapusty kiszonej
    4 dag grzybów suszonych
    2 cebule
    4 dag tłuszczu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe 1. Grzyby ugotować(wywar nie wylewać)-drobno posiekać.
    .Kapustę i cebulę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar odparuje.Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Drożdże utrzeć z cukrem, 2 łyżkami mąki i 6 łyżkami ciepłego mleka.
    Odstawić do wyrośnięcia.Dodać resztę mąki, jajka i pozostałe mleko, osolić i zagnieść.
    Powoli wlewać tłuszcz i wyrobić ciasto.
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Następnie ciasto rozwałkować, wykrajać kwadraty o boku 5-7 cm.
    .Pośrodku każdego kwadratu ułożyć farsz, skleić paszteciki.
    Ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce, odstawić do wyrośnięcia.
    Posmarować rozmąconym jajkiem i piec około 25 min w temp. 200 stopni.

Porady

Paszteciki najlepiej smakują świeże , prosto z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować