Paszteciki z farszem mięsnym

4.48 (157 ocen)

Pyszne paszteciki idealne do czerwonego barszczu, bądź jako drobna przekąska:) Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg mąki
    1/2kg margaryny
    6 jajek
    2 żółtka
    5dkg drożdży


    Farsz:
    około 1kg mięsa wołowego
    2 marchewki
    1 duża cebula
    sól, pieprz, magi, majeranek
    jajko,
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paszteciki z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
    Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Z mięsa wołowego gotujemy wywar (np. na barszcz czerwony).
    Do wywaru wrzucamy 2 marchewki do farszu.
    Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju na patelni.
  • 3. Ugotowane mięso i marchewkę mielimy, dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę. Przyprawiamy. Dodajemy jajko , mieszamy.
  • paszteciki 4. Odrywamy kawałek ciasta , rozwałkowujemy, na środek wykładamy farsz.
  • Paszteciki 5. Zawijamy, brzegi które są łączką smarujemy roztrzepanym białkiem, by dobrze się skleiły.
    Kroimy "roladę" na paszteciki.
  • Paszteciki 6. Paszteciki układamy na posmarowanej tłuszczem blasze.
    Paszteciki smarujemy roztrzepanym białkiem.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni i pieczemy około 30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru

Porady

Paszteciki przed upieczeniem warto posypać kminkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować