Paszteciki z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2.Z mięsa wołowego gotujemy wywar (np. na barszcz czerwony).
Do wywaru wrzucamy 2 marchewki do farszu.
Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju na patelni.
3.Ugotowane mięso i marchewkę mielimy, dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę. Przyprawiamy. Dodajemy jajko , mieszamy.
4.Odrywamy kawałek ciasta , rozwałkowujemy, na środek wykładamy farsz.
5.Zawijamy, brzegi które są łączką smarujemy roztrzepanym białkiem, by dobrze się skleiły.
Kroimy "roladę" na paszteciki.
6.Paszteciki układamy na posmarowanej tłuszczem blasze.
Paszteciki smarujemy roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni i pieczemy około 30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru
Porady
Paszteciki przed upieczeniem warto posypać kminkiem
Komentarze