Paszteciki z farszem mięsnym ciocI Hani

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Potrawa ta jest idealna do barszczu czerwonego lub poprostu jako przekąska. Paszteciki są pyszne, mięciutkie i bardzo delikatne.

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    60 dag mąki
    kostka margaryny
    5 dag drożdży
    3/4 szklanki mleka
    łyżeczka soli
    1 jajko
    2 żółtka
    tymianek

    składniki na farsz:
    mięso z rosołu
    1 cebule
    3 łyżki bulionu
    łyżeczkę pieprzu, soli,
    tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z farszem mięsnym cioci hani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką mąki.
  • 2. Mąkę wsypać do miski, wbić jajo, żółtka, dodać sól oraz margarynę. Następnie dodać przygotowany roztwór z mleka i zagnieść ciasto.
  • 3. Gotowe podzielić na dwie części i rozwałkować na długie , ale nie zbyt szerokie placki.
  • 4. Placek posmarować białkiem i nałożyć farsz. Zawinąć i pociąć na kawałki. Wierzch posmarować jajkiem i posypać tymiankiem. Piec w temperaturze 180 stopni ok 20 minut.
  • 5. Mięso zmielić. Cebulę podsmażyć na oleju i dodać do mięsa. Mięso posolić, dodać pieprz i troszkę rosołu aby farsz był dość zwarty. Gotowy nakłada na ciasto.

Porady

Idealne do barszczyku jako ciepłe lub jako przystawka na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować