Paszteciki pieczarkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo często podawane jako dodatek do zup lub przekąska na Opolszczyźnie. W tej wersji z maślanego, puszystego ciasta drożdżowego. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna chlebowa: 500 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - olej: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - drożdże instant: 7 gramów

    - pieczarki: 500 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki

    - Jajko do pormarowania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przystawki

Paszteciki pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić razem w misce, wyrobić na gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości czyli na około 1,5h (dodam, że moje delikatnie mówiąc potroiło objętość).
  • 2. W międzyczasie na oliwie podsmażyć posiekane pieczarki z cebulką i odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na części o masie około 80g.
  • 4. Każdy rozwałkować na okrągły niezbyt płaski placek.
  • Nadzienie pieczarkowe 5. Na środku każdego umieścić dużą łyżkę farszu pieczarkowego.
  • Formowanie pasztecików 6. Zlepiać placki jak pierogi i umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia „złączeniem pierogowym” do dołu blaszki a rogi zawijać pod spód bułeczek.
  • Paszteciki pieczarkowe 7. Tak przygotowane pozostawić na 30-50min do napuszenia.
  • Paszteciki pieczarkowe 8. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Paszteciki pieczarkowe 9. Piec 20-25min w 190st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować