Paszteciki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne do czerwonego barszczu i jako samodzielne danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    3/4 kg mąki
    1 szkl. kwaśnej śmietany
    100 g drożdży
    5 żółtek
    szczypta soli
    250 g margaryny
    1/4 kostki smalcu

    Farsz:
    1/2 kg kapusty kiszonej
    1 łyżka kminku
    4 ziarna ziela angielskiego
    liść laurowy
    2 ząbki czosnku
    odrobina soli - do smaku
    2 łyżki margaryny
    1 cebula
    1/2 kg mięsa mielonego
    lubczyk
    sól
    pieprz

    Do posmarowania:
    5 białek
    kminek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę wymieszaną z drożdżami, żółtka, sól, margarynę i smalec i szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
  • 2. Farsz:
    Kapustę gotujemy ok. 30 minut z kminkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem i solą. Gdy ostygnie - drobniutko ją kroimy.
    Margarynę roztapiamy na patelni, szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę i dodajemy mięso. Smażymy ok. 25 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Dodajemy kapustę i wszystko razem smażymy jeszcze 10 minut (na małym ogniu).
    Studzimy.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 4 mm.
    Kroimy w prostokąty o wymiarach 9X12cm.
    Na każdy z nich nakładamy ok 2 lub 3 łyżki farszu (tak by dało się bez problemu zwinąć go w rulon).
    Każdy prostokącik zwijamy w rulon, układamy zakończeniem do dołu i lekko dociskamy krótsze brzegi.
    Każdy uformowany pasztecik nacinamy z wierzchu nożem, smarujemy białkiem rozkłóconym z 2 łyżkami wody i posypujemy kminkiem.
    Pieczemy ok. 30 - 40 minut w 180 stopniach (tak by miały złoty kolor).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować