Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

4.5 (152 ocen)

Nie ma Wigilii bez pasztecików drożdżowych. Doskonały dodatek do barszczu.

Składniki:

  • ciasto
    1/4 kg twarogu półtłustego
    1/4 kg mąki
    8 dkg drożdży świeżych
    1 kostka palmy
    jajko do posmarowania

    farsz
    2 szklanki suszonych grzybów leśnych
    1/2 kg drobno posiekanej kapusty kiszonej
    4 szklanki drobno posiekanej białej kapusty
    pieprz, sól
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1-2 łyżeczki cukru
    3-4 łyżeczki koncentratu
    2 kostki rosołowe
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Przystawki Paszteciki

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz
    Kapustę świeżą oraz kiszoną drobno posiekaną wrzucamy do garnka zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Przyprawy zawijamy w gazę i wrzucamy do gotującej się kapusty. Paczuszka z przyprawami ułatwia wyłowienie ich, gdy będzie już gotowa. Suszone grzyby namaczamy, następnie siekamy i dokładamy do kapusty. Kiedy wszystko zmięknie doprawiamy cukrem i koncentratem pomidorowym do smaku.  Gotowy farsz studzimy.
  • 2. Ciasto
    Mąkę, twaróg i palmę dokładnie ze sobą ugniatamy. Pod koniec dokładamy pokruszone drożdże i dokładnie łączymy. Lepimy kulę. Gotowe ciasto wałkujemy, kroimy na kwadraty o boku około 10 cm, nakładamy farsz i zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem i  układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować