PASTERYZOWANE PODGRZYBKI W OLEJU

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Podgrzybki zamknięte w słoiku to świetny sposób, na przechowanie ich dłużej i cieszenie się ich smakiem. Dzisiaj przygotowałam je smażone w oleju, można je użyć do jajecznicy, omletu, sosu itp. Smakują jak świeże zaraz po zebraniu i obróbce, czyli ugotowaniu, tak więc grzybki zachowuj swój smak na dłużej.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    3-5 kg grzybów
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pasteryzowane podgrzybki w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Grzyby, u mnie podgrzybki, należy dobrze oczyścić lub umyć jak zawierają piasek. Następnie kroimy je na kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 20-30 minut, uważając aby nie wykipiały.
    Grzybki odcedzamy na durszlaku polewając je zimną wodą.
    Na wysoką patelnię, wlewamy 3/4 szklanki oleju, wkładamy już dobrze odcedzone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż płyny całkowicie z nich odparują. Grzyby muszą być dobrze posolone, tak aby tą sól było w nich czuć. Jest to gwarancja że się będą dobrze przechowywać.
    Smażymy całość około 20-30 minut.
    Do umytych i suchych słoiczków nakładamy grzybki do 3/4 ich wysokości. Wierzch słoiczka uzupełniamy olejem, tak aby on zakrył grzybki.
    Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
    Zapasteryzowane słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować