Pasta z soczewicy i słonecznika

4.5 (185 ocen)

Wspaniała pasta z soczewicy! Z aromatycznym zrumienionym słonecznikiem, doprawiona pesto z papryki i wędzoną papryką. Niebo w gębie!

Składniki:


  • 120 g soczewicy czerwonej
    100 g słonecznika
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    0,5 łyżeczki wędzonej papryki
    2 czubate łyżeczki paprykowego pesto
    Sól i pieprz biały do smaku
    3 łyżki oleju słonecznikowego
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasty

Pasta z soczewicy i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Słonecznik wsypać na suchą patelnię, prażyć aż się zrumieni i będzie mocno pachniał. Wystudzić.

    Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Wystudzić.

    Słonecznik wsypać do rozdrabniacza, zmielić na mąkę. Wsypać do soczewicy. Dodać czosnek, paprykę, pesto, wlać olej słonecznikowy. Wymieszać dokładnie.

    Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby smaki się przegryzły.

    Podawać z pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować