Pasta z pieczonych buraczków, czosnku i mozzarelli lub fety

4.5 (200 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Odkąd Karol Okrasa zaczął promować buraka czy pietruszkę korzeniową jako wykwintne i ciekawe składniki potraw, zaczęłam bacznie przyglądać się temu wszechstronnemu warzywku.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - małe buraczki: 8 sztuk
    - główka czosnku: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek (Może być olej sezamowy albo np. lniany.): 2 łyżki
    - pistacje lub orzechy włoskie (pokruszone) (Można zastąpić je także pestkami (np. słonecznikiem).): 2 łyżki
    - otręby: 1 łyżka
    - mozarella (Można zastąpić fetą (1/2 opakowania).): 2 opakowania
    - sól, pieprz, do smaku: 1 szczypta
    - świeży tymianek (Dodajemy oskubane z gałązek listki. Eewntualnie suszone.): 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z pieczonych buraczków, czosnku i mozzarelli lub fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ta pasta pasuje zarówno do różnego rodzaju pieczywa, jak i do makaronu - jako pesto. Ładnie będzie wyglądała na krakersach. Może stanowić farsz do quiche'a. Jeśli używamy fety, to nie dodajemy już soli. Najlepiej burak łączy się dla mnie z tymiankiem, dlatego taki wybór zioła, ale możecie spróbować z innymi.
  • 2. Obrane buraczki upiec w folii z czosnkiem (piec nawet do dwóch godzin, w zależności od wielkości buraków itp.). Ostudzone zblenderować albo zmiksować razem z serem i resztą składników. Podawać lekko schłodzone albo lekko podgrzane, jeśli jako pesto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
SAŁATKA Z BURACZKÓW,FETY I RUKOLI

To może cię zainteresować