Chałka / Warkocz

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszne pieczywo.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 całe duże jajko
    2 żółtka
    100 g masła (w temperaturze pokojowej)
    1 cukier waniliowy
    50 g cukru
    1 szklanka mleka
    25 g świeżych drożdży
    500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Chałka / warkocz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka / Warkocz 1. Całe jajko roztrzepać w garnku, odlać trochę (do posmarowania chałki) do mniejszej miseczki. Do reszty dodać 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. wymieszać i lekko podgrzać. Powstałą masę wyłożyć do dużej plastikowej miski i dodać mąkę oraz sól. Wyrobić ciasto. Pozostawić do urośnięcia na ok 30-45 minut. Ciasto podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i trochę jeszcze wyrobić. Podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 3 mniejsze części. Z każdej mniejszej części uformować wałeczki. Wałeczki zapleść w warkocz.
    Ułożyć 2 warkocze na blachę do pieczenia. Posmarować odstawionym w miseczce jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut aż się zarumienią.

Porady

Z takiej porcji ciasta wychodzą 2 warkocze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować