1 całe duże jajko
2 żółtka
100 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 cukier waniliowy
50 g cukru
1 szklanka mleka
25 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Chałka / warkocz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajko roztrzepać w garnku, odlać trochę (do posmarowania chałki) do mniejszej miseczki. Do reszty dodać 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. wymieszać i lekko podgrzać. Powstałą masę wyłożyć do dużej plastikowej miski i dodać mąkę oraz sól. Wyrobić ciasto. Pozostawić do urośnięcia na ok 30-45 minut. Ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i trochę jeszcze wyrobić. Podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 3 mniejsze części. Z każdej mniejszej części uformować wałeczki. Wałeczki zapleść w warkocz.
Ułożyć 2 warkocze na blachę do pieczenia. Posmarować odstawionym w miseczce jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut aż się zarumienią.
Komentarze