Miękki kozi ser wymieszany z zielonym pesto z rukoli z dodatkiem bazylii i prażonych pestek dyni. Doskonale smakuje w połączeniu z wolno pieczonymi pomidorami.
Pasta z kozim serem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uprażyć pestki dyni na suchej patelni.
2.Zblanszować liście rukoli i bazylii. Odsączyć liście z wody i pokroić na mniejsze części.
3.Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Następnie pozyskać skórkę.
4.Do rozdrabniacza wrzucić wszystkie składniki pesto: pokrojone liście rukoli i bazylii, parmezan, pestki dyni, rozgnieciony ząbek czosnku, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę.
5.Zblendować na gładką masę.
6.W moździerzu rozkruszyć pieprz i wymieszać z kozim serem.
7.Dodać pesto do sera i dokładnie wymieszać.
8.Podawać ze świeżym chlebem i wolno pieczonymi pomidorami.
Komentarze