Pasta z ciecierzycą, rukolą, chlorellą i olejem rzepakowym

0 (0 ocen)

Pasta jest bardzo sycąca

Składniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy
    120 g rukoli
    łyżeczka chlorelli w proszku
    ząbek czosnku
    50-70 ml oleju rzepakowego
    woda z gotowania ciecierzycy (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
    sól
    pieprz
    ostra papryczka w płatkach
    Do dekoracji: siemię lniane złote i brązowe

    bagietka lub inne pieczywo

Pasta z ciecierzycą, rukolą, chlorellą i olejem rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotowaną ciecierzycę zmiksowałam, stopniowo dodawałam wodę z gotowania ciecierzycy, do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
    2. Rukolę zmiksowałam z czosnkiem, chlorellą i olejem rzepakowym.
    3. Wszystko połączyłam i solidnie doprawiłam solą, pieprzem oraz ostrą papryczką.
    4. Bułkę pokroiłam, skropiłam olejem rzepakowym. Zapiekłam, aż stała się chrupiąca. Podałam z pastą, udekorowałam nasionami lnu.

Porady

Ilość oleju zależy od upodobań. Jako dodatek można podać pomidorki koktajlowe lub kwaśne truskawki.

Komentarze

Podobne przepisy