Nietypową pastę kanapkową z kaszy gryczanej znalazłam na kilku blogach. Zmiksowana blenderem figurowała jako pasztet. Ja postanowiłam zrobić swoją wersję bez miksowania, bo lubię gryźć ;)
Składniki:
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
100 g twarogu półtłustego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
Sól i pieprz czarny
Pasta kanapkowa z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w drobne kawałki. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na oleju, zdjąć z patelni, wrzucić pieczarki. Usmażyć i odparować. Przestudzić.
Do pieczarek i cebuli wrzucić ugotowaną wcześniej w osolonej wodzie, ostudzoną kasze gryczaną.
Wkruszyć twaróg, dodać śmietanę (jeśli twaróg jest wilgotny, śmietanę można pominąć. Mój był dość suchy).
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem i dokładnie razem wymieszać.
Komentarze