Pascha z twarożku gotowanego

5 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ze świątecznych słodkości, paschę uwielbiam najbardziej. Przepisów znam wiele, lecz tę z twarożku gotowanego robię u siebie w domu. Smak, zapach, bakalie... Przepis pozostawia składnik, który wykorzystuje do innej potrawy, podam ją w następnym dodanym przepisie.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa;
    5 jajek
    1 litr mleka 3,2%
    2 śmietany 18 %-400g. jedna
    1,5 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    masło-200 g.
    10 dag. mieszanki bakaliowej
    Dodatkowo:
    gaza-dwa kawałki
    dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha z twarożku gotowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mleko doprowadzam do zagotowania. Jajka miksuję z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, wlewam na gotujące mleko i gotuję do momentu wytrącenia się twarożku, ciągle mieszając. Masę wlewam na sito wyłożone gazą(a pod sitem umieszczam miskę na serwatkę-będzie potrzebna do następnego przepisu). Twarożek zawijam w gazę, obciążam talerzykiem, pozostawiam do następnego dnia do odsączenia. Następnego dnia masło ucieram na puch, dodaję twarożek, ucieram, dodaje bakalie , mieszam.
  • jk 2. Masę wykładam na gazę umieszczoną w naczyniu, końce gazy zawijam do środka, nakrywam talerzykiem, wstawiam do lodówki na noc. Rano wyjmuje na talerz zdejmuje gazę, dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować