Pascha wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, jajka i ser wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na puszysty biały krem. Cały czas cierpliwie ubijając dodawać po jednym żółtku.
Dodać zmielony twaróg i zmiksować na jednolitą masę. Dodać posiekane migdały i posiekane morele oraz rodzynki (wcześniej zalać je alkoholem i namoczyć, następnie w razie potrzeby odsączyć). Wszystko delikatnie wymieszać.
Ustawić duże sito (min. 20 cm średnicy) na misce. Sito wyścielić podwójnie złożoną gazą. Wyłożyć do niego masę serową, zawinąć wystające brzegi gazy na wierzch. Przykryć talerzykiem i obciążyć.
Wstawić do lodówki na 24 godziny. Wyłożyć paschę na paterę lub talerz, usunąć gazę i udekorować.
Komentarze