pascha wielkanocna

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

zrobiła furorę na świątęcznym stole

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • twaróg włoszczowski tłusty - 1 kg
    masło włoszczowskie - 25 dag
    cukier puder - 1 szklanka
    cukier waniliowy - 1 opakowanie
    starta skórka z cytryny
    żółtka 5 szt
    migdały - 50 g
    morele suszone - 50 g
    rodzynki - 10 dag
    alkohol - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pascha

Pascha wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasha 1. Masło, jajka i ser wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na puszysty biały krem. Cały czas cierpliwie ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Dodać zmielony twaróg i zmiksować na jednolitą masę. Dodać posiekane migdały i posiekane morele oraz rodzynki (wcześniej zalać je alkoholem i namoczyć, następnie w razie potrzeby odsączyć). Wszystko delikatnie wymieszać.
    Ustawić duże sito (min. 20 cm średnicy) na misce. Sito wyścielić podwójnie złożoną gazą. Wyłożyć do niego masę serową, zawinąć wystające brzegi gazy na wierzch. Przykryć talerzykiem i obciążyć.
    Wstawić do lodówki na 24 godziny. Wyłożyć paschę na paterę lub talerz, usunąć gazę i udekorować.

Porady

można dodać inne bakalie np. orzechy figi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować