Pascha Wielkanocna

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego. Zwykle bardzo słodka, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GłóWNE:
    - mleko (świeże, nie UHT): 1 litr
    - śmietana 18%: 1 szklanka
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - masła lub margaryny: 100 gramów
    - cukier (kryształ): 0.5 szklanki
    - gaza (do odsączenia twarogu): 1 sztuka
    - bakalie (do dekoracji): 0.33 szklanki

Pascha wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka wrzuć wanilię i zagotuj, do gotującego się mleka dodaj śmietanę i mieszaj. Twaróg odstaw na durszlaku wyściełanym gazą. Usuń wanilię z twarogu, utrzyj cukier z masłem, dodaj twaróg i porządnie wymieszaj. Odstaw na noc. Wyciągnij z lodówki i udekoruj. W związku z dużą ilością masła, deser najlepiej podawać tuż po wyciągnięciu z lodówki.
    (zamiast odstawiać na noc, możesz zacząć rano i kontynuować wieczorem)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy