Parzybroda

4.5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Potrawa z rejonu Kielecczyzny , prosta i tania kuchnia na talerzu .

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 główki średniej kapusty
    -20 dag wędzonego boczku
    - 1 cebula
    - 8 średnich ziemniaków
    - 2 łyżki oleju
    - sól ,pieprz , kminek mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Parzybroda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parzybroda . 1. Kapustę kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku przez 25 minut . Odcedzamy na durszlaku.
  • Parzybroda. 2. Ziemniaki obieramy , kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku przez 15 minut . Odcedzamy .
  • Parzybroda. 3. W czasie gdy gotuję się kapusta i ziemniaki , rozgrzewamy olej na patelni i rumienimy cebulkę oraz boczek pokrojony w kosteczkę .
  • Parzybroda. 4. Do zrumienionej cebulki z boczkiem dokładamy ugotowane ziemniaki oraz kapustę . Wszystko razem delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz zmielonym kminkiem.
  • Parzybroda. 5. Wykładamy potrawę na talerz i dekorujemy natką pietruszki . Smacznego .

Porady

Istnieje wiele odmian tej potrawy . Można ziemniaki dodać pod koniec gotowania do kapusty i gotować wszystko razem . Niektórzy dodają utłuczone ziemniaki a boczek zastępują słoniną . Zamiast kapusty głowiastej używają kapusty kiszonej . Co kraj to obyczaj . Jedno jest pewne . W każdej wersji smakuje wyjątkowo .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować