Parzona kiełbasa z golonki

4.46 (155 ocen)

  • 53 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Parzona kiełbasa z golonki w osłonce barierowej, termokurczliwej.

  • 53 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    mięso z tylnej golonki wieprzowej bez kości i skóry 2,066 kg
    osłonka barierowa (termokurczliwa)
    żelatyna 6 łyżek stołowych
    przegotowana woda zimna 200 ml

    Przyprawy na 1 kg mięsa:

    peklosól 18 g/ kg
    sos sojowy 4 łyżki
    papryka ostra 2 g
    papryka słodka 2 g
    pieprz czarny 3 g
    czosnek 3 g
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Przekąski

Parzona kiełbasa z golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parzona kiełbasa z golonki. 1. Mięso z golonki wieprzowej, bez skóry, kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
  • Parzona kiełbasa z golonki. 2. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 200 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.
  • Parzona kiełbasa z golonki. 3. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony z golonką i parzymy 4 godziny w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.
  • Parzona kiełbasa z golonki. 4. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie.
  • Parzona kiełbasa z golonki. 5. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
  • Parzona kiełbasa z golonki. 6. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować