Paprykowy kurczak w sosie porowo - tymiankowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczny kurczak w kremowym sosie - rozpływa się w ustach.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    sól
    pieprz
    słodka papryka mielona
    czosnek w płatkach
    olej

    SOS:

    1 por
    2 łyżki kwaśniej śmietany
    150 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka tymianku
    sól
    pieprz
    kilka kropel soku z cytryny

Paprykowy kurczak w sosie porowo - tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na 2 części.
  • 2. Filety przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić.
  • 3. Pora umyć, przekroić wzdłuż, następnie pokroić na półplasterki.
  • 4. Usmażyć na oleju do momentu zeszklenia, dodać tymianek, kwaśną oraz słodką śmietanę.
  • 5. Podsmażyć do momentu zgęstnienia sosu, doprawić solą i pieprzem.
  • 6. Filety usmażyć na rumiano z obu stron.
  • 7. Filety poukładać na sosie, przykryć pokrywką i wszystko jeszcze razem poddusić.
  • 8. Inspiracja pochodzi z internetu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy