Papryka konserwowa do słoika

4.5 (193 ocen)

  • 3 godz.

Przepis znalazłam w internecie, lecz został przeze mnie zmodyfikowany.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 5 kg papryki czerwonej (może być też zielona i żółta)
    - opakowanie gorczycy białej
    - opakowanie ziela angielskiego
    - opakowanie liści laurowych
    - opakowanie pieprzu czarnego ziarnistego
    - kilka łyżek oleju rzepakowego
    - butelka octu 10%
    - sól
    - cukier
    - woda
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Papryka konserwowa

Papryka konserwowa do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki (mniej więcej 300 ml) myjemy, wyparzamy (najlepiej w piekarniku, 10-15 minut w 100 stopniach). Do każdego słoika wrzucamy: około 0,5 łyżeczki gorczycy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela, liść laurowy (zależy od wielkości słoika, do większego wrzucamy więcej, do mniejszego mniej).
    Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy na mniejsze paski, wkładamy ciasno do słoika. Na wierzch wkładamy pół liścia laurowego.
  • 2. Przygotowujemy zalewę z: 7 szklanek wody, 1 szklanki octu, 8 łyżek cukru i 2 łyżek soli. Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Słoiki z papryką zalewamy gorącą zalewą, dodajemy po łyżeczce oleju rzepakowego i mocno zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować