Papryka faszerowana z ryżem i warzywami

4.46 (157 ocen)

  • 15 min

Jedno z moich ulubionych dań z faszerowanych warzyw.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki dla 2 osób:

    2 papryki – ilość w zależności dla ilu osób – 1 papryka dla 1 osoby,

    woreczek ryżu naturalnego

    1 marchewka, kawałek selera,

    1 mała cebula, 2 ząbki czosnku

    ½ brokuła,

    Świeży koperek,

    Sól, pieprz, oregano,

    Sos pomidorowy,

    Ser mozarella
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, przekrajamy ją w górnej części i czyścimy środek z pestek . Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.
  • 2. Ryż gotujemy trochę krócej jak w przepisie, po ugotowaniu zlewamy zimną wodą i odcedzamy. Brokuł gotujemy około 3 min i odcedzamy. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, starte warzywa i na koniec dodajemy ryż, koperek i ugotowany brokuł. Całość delikatnie mieszamy
  • 3. W naczyniu do pieczenia układamy wyczyszczone papryki, następnie nadziewamy je farszem ryżowo-warzywnym. W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, dodając do gotowego sosu sól, pieprz, oregano - całość mieszamy i dodajemy do naczynia z paprykami.
  • papryka 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około ½ godz. - po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 10 – 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wybierz też inne przepisy na dania z ryżem

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować