Papryka faszerowana z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, przekrajamy ją w górnej części i czyścimy środek z pestek . Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.
2.Ryż gotujemy trochę krócej jak w przepisie, po ugotowaniu zlewamy zimną wodą i odcedzamy. Brokuł gotujemy około 3 min i odcedzamy. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, starte warzywa i na koniec dodajemy ryż, koperek i ugotowany brokuł. Całość delikatnie mieszamy
3.W naczyniu do pieczenia układamy wyczyszczone papryki, następnie nadziewamy je farszem ryżowo-warzywnym. W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, dodając do gotowego sosu sól, pieprz, oregano - całość mieszamy i dodajemy do naczynia z paprykami.
4.Pieczemy w nagrzanym piekarniku około ½ godz. - po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 10 – 15 min.
Komentarze