Papryka faszerowana mięsem i soczewicą

4.5 (160 ocen)

Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym.

Składniki:

  • 3 duże,czerwone papryki
    pół kg mięsa mielonego
    garść czerwonej soczewicy
    1 mała cebula
    duży ząbek czosnku
    majeranek
    sól,pieprz
    1 jajko
    bułka tarta (2-3 łyżki)
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    vegeta,magi
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana mięsem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy,osuszamy i odcinamy kapelusze, wydrążamy środek. Soczewicę gotujemy przez ok 10 minut w lekko osolonej wodzie, po czym ją odsączamy. Mięso mielone przyprawiamy solą,pieprzem, majerankiem. Do mięsa dodajemy startą cebulę i czosnek, jajko ,bułkę tartą i soczewicę. Mieszamy. Masą napełniamy paprykę. Wkładamy do garnka, tak,żeby papryka stała. Zalewamy wrzącą wodą delikatnie poniżej poziomu mięsa. Kapelusze również możemy gotować. Przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu. Ok 40 minut. Do wody z papryką dodajemy koncentrat pomidorowy, vegetę i pieprz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować