Niesamowity smak zapiekanego makaronu w sosie beszamelowym ,połączony ze smażonym dorszem.
50 min
Składniki:
400 g makaronu pappardelle
400 g filetów z dorsza
600 ml mleka
6 łyżek masła
4 łyżki mąki
duży por (biała część)
2 młode marchewki
gałka muszkatołowa
sól ,cukier ,pieprz ,pieprz biały
olej do smażenia
Pappardelle zapiekane ze smażonym dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Pora i marchew płuczemy. Pora kroimy w piórka ,posypujemy makaron. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przygotowujemy sos.
W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę i podsmażamy 3 min. Następnie wolno wlewamy mleko ,doprowadzamy do wrzenia ubijając trzepaczką. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą ,białym pieprzem ,gałką muszkatołową i cukrem. Przygotowanym sosem zalewamy makaron i zapiekamy 35 min w temperaturze 200°C.
Dorsza kroimy na większe kawałki ,oprószamy solą i pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy na oleju ,na złoty kolor. Podajemy razem.
Komentarze