Pappardelle z ostrym kremem dyniowym i aromatycznym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w małej ilości w lekko osolonej wodzie.
Paprykę umyć, osuszyć, włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i opiekać ok. 10 minut. Zdjąć skórkę, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać dynię, paprykę, rozgnieciony czosnek, i dusić ok. 15 minut.
2. Sos zmiksować na grudkowate puree, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać kolendrę, chili i natkę pietruszki, na końcu dodać śmietanę.
3.Oczyścić szpinak, dokładnie umyć, pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać śmietanę, sok z cytryny, przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem, i zdjąć z ognia
Ugotowany al dente makaron włożyć do naczynia z sosem dyniowym, chwilę podgrzewać, gdyby był zbyt gęsty, wlać kilka łyżek gorącej wody. Wyłożyć do wygrzanej wazy, na wierzch wyłożyć masę szpinakową, posypać skórką z cytryny i serem
Komentarze