Panna cotta z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Panna cotta to klasyczny włoski deser. Robi się go szybko i zaledwie z kilku składników a smakuje pysznie.
Można go podawać z dowolnymi dodatkami - mi smakuje najbardziej polany musem z truskawek.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki
    75 ml mleka
    40g cukru (lub więcej do smaku)
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    (zamiast cukru można użyć laskę wanilii lub ekstrat z wanilii)
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl. gorącej wody

    mus truskawkowy:
    400g truskawek
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1/4 szklanki gorącej wody dodać żelatynę. Chwilę poczekać by napęczniała i wymieszać do jej rozpuszczenia.
    Do garnka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier i cukier wanilinowy (jeżeli używamy laskę wanilii to można pominąć cukier waniliowy - z laski wanilii usunąć nasionka i dodać do garnka). Podgrzać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru.
    Do zagotowanej śmietanki dodać wciąż ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie. Przygotować filiżanki bądź niskie szkanki, przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez minimum 3-4 godziny w lodówce.

    Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować za pomocą blendera, dodać cukier do smaku (kilka truskawek można odłożyć do ozdoby). Panna cottę podawać z musem truskawkowym.

Porady

Aby wyjąć panna cottę z filiżanek należy zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować