Deser panna cotta z truskawkami i mlekiem kokosowym
60 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
500 g truskawek (po zblendowaniu i przeciśnięciu przez sito ok. 400 g musu)
szklanka śmietanki 30%
szklanka mleka kokosowego
6-7 łyżek cukru (można mniej lub więcej, zgodnie z preferencjami)
6 łyżeczek z górką żelatyny
czerwony barwnik (opcjonalnie)
Panna cotta truskawkowo - kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki blendujemy i przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na kilka minut, po czym dolewamy małą ilość gorącej wody i bardzo dokładnie mieszamy.
Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy garnek z ognia i dwie łyżki gorącej śmietanki dodajemy do żelatyny, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty śmietanki.
Mus truskawkowy wlewamy do śmietanki, opcjonalnie dodajemy kilka kropel barwnika i mieszamy. Przelewamy do foremek i chłodzimy kilka godzin. Serwujemy.
Komentarze