Panna cotta kawowo-waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut żeby napęczniała.
Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, dodać cukier, mieszając doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści. Podzielić do 2 miseczek, do jednej dodać kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszać. Druga pozostawić samą.
Panna Cotte waniliową nalać do miseczki do połowy, wstawić do lodówki gdy zastygnie, dolać panna cottę kawową. Możemy również pobawić się w łączenie masy kawowej z waniliową.
Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu miseczki/filiżanki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze