1.Żelatynę zalewam odrobiną wody i odstawiam, aż napęcznieje. Mleko i śmietankę przelewam do garnuszka, dodaję laskę wanili przeciętą na pół z wyskrobanymi nasionkami. Następnie mieszam z cukrem pudrem i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Gotuję parę minut co jakiś czas mieszając, aby śmietana się nie przypaliła. Rondel odstawiam dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Śmietankę przelewam do słoiczków i odstawiam do wystygnięcia. Deser wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Deser warto wzbogacić sezonowymi owocami.
SOS OWOCOWY
Truskawki myję i obieram z szypułek, a następnie kroję na małe kawałeczki. Całość umieszczam w garnuszku i wsypuje cukier puder. Kiedy owoce puszczą sok podgrzewam na małym ogniu , aż truskawki się rozpadną. Masło dodaję na samym końcu następnie po jego rozpuszczeniu garnuszek zdejmuje z ognia i odstawiam aby sos wystygł. Sos miksuję na gładko w blenderze.
Porady
Truskawki można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Deser można ozdobić świeżą miętą.
Komentarze