Panna Cotta

0 (0 ocen)

Panna Cotta jest jednym z moich ulubionych deserów najlepiej smakuje z musem z truskawek z własnego ogródka.

Składniki:

  • śmietanka 30%-36% 1 szklanka (250ml)
    mleko 1 szklanka
    cukier puder 3 kopiaste łyżki
    laska wanilii
    żelatyna 2 łyżki + gorąca woda 4 łyżki

    SOS OWOCOWY

    truskawki 250 g
    cukier puder 2-3 łyżki
    masło 1 łyżka

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewam odrobiną wody i odstawiam, aż napęcznieje. Mleko i śmietankę przelewam do garnuszka, dodaję laskę wanili przeciętą na pół z wyskrobanymi nasionkami. Następnie mieszam z cukrem pudrem i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Gotuję parę minut co jakiś czas mieszając, aby śmietana się nie przypaliła. Rondel odstawiam dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Śmietankę przelewam do słoiczków i odstawiam do wystygnięcia. Deser wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Deser warto wzbogacić sezonowymi owocami.

    SOS OWOCOWY

    Truskawki myję i obieram z szypułek, a następnie kroję na małe kawałeczki. Całość umieszczam w garnuszku i wsypuje cukier puder. Kiedy owoce puszczą sok podgrzewam na małym ogniu , aż truskawki się rozpadną. Masło dodaję na samym końcu następnie po jego rozpuszczeniu garnuszek zdejmuje z ognia i odstawiam aby sos wystygł. Sos miksuję na gładko w blenderze.

Porady

Truskawki można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Deser można ozdobić świeżą miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy