Panierowane polędwiczki z piersi kurczaka z orzechową nutą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Tym razem moją propozycją są pyszne, soczyste polędwiczki z delikatną nutą orzeszków ziemnych. Naprawdę smakują przepysznie! Czasami jeden lub dwa składniki mogą całkowicie odmienić smak potrawy.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400g polędwiczek z piersi kurczaka
    Marynata:
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka masła orzechowego
    1 łyżeczka suszonego koperku (lub ulubionych ziół)
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    Panierka:
    1 jajko + 2 łyżki mleka
    mąka pszenna
    bułka tarta + 2-3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych (*)
    Ponadto:
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Panierowane polędwiczki z piersi kurczaka z orzechową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek.
    Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym z mlekiem jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z orzeszkami ziemnymi.
    Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Porady

(*) Orzeszki powinny być prażone i bez różnicy czy solone, czy też nie. Można użyć mąki z orzeszków ziemnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować