Panierowane paluszki z morszczuka z sałatką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Chrupiąca panierka podoba się i dzieciom, i dorosłym, a przy tym prosta sałatka, też smakuje jakoś lepiej...

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg. fileta z morszczuka
    sok z 1 cytryny
    sól i pieprz do smaku
    Panierka:
    4 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Sałatka:
    2 pomidory
    1 sałata
    1 ogórek
    1 papryka
    Sos do sałatki:
    4 łyżki oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki sezamu
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    po szczypcie soli i pieprzu
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    papierowy ręcznik do osaczenia z nadmiaru tłuszczu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Ryba

Panierowane paluszki z morszczuka z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Rybę myję, kroję w 1 cm. paski, skrapiam sokiem z cytryny, posypuje solą i pieprzem, odstawiam na 30 minut. Paluszki panieruję w mące, rozmieszanym jajku i bułce zmieszanej z sezamem i słonecznikiem, smażę na oleju, na rumiano. Osączam na papierowym ręczniku.
  • jk 2. Składniki sosu mieszam. Sałatę myję, osuszam, rwę na mniejsze części. Pomidory kroje w ósemki, ogórka obieram, kroję w półplasterki, paprykę oczyszczam i kroje w paseczki. Na sałacie układam warzywa, polewam sosem, podaję z rybnymi paluszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morszczuk Ryby Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować