1.500 g mąki pszennej przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym wymieszać z 1 opakowaniem cukru waniliowego oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Następnie dodać 200 g miękkiego masła, 6 żółtek i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto oraz podzielić na 2 równe części. Każdą z nich równomiernie wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę (23 cm x 34 cm). Oba placki posmarować dżemem z czarnej porzeczki, po czym każdy z nich wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 st C i piec ok. 20 min. Odstawić do ostygnięcia.
8 białek ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać pozostały cukier puder oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wyłożyć na podpieczone spody oraz posypać płatkami migdałowymi. Placki ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 150 st C. Ostudzić.
Połowę mleka zagotować z cukrem i resztą cukru waniliowego. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z 2 żółtkami oraz 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej, po czym połączyć z gotującym się mlekiem, mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Resztę masła utrzeć na puch, a następnie stopniowo dodawać do niego budyń, miksując. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Lekko docisnąć dłońmi. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin
Porady
Zamiast płatków migdałowych do posypania piany można użyć bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych.
Komentarze