Pani Walewska

4.5 (150 ocen)

Zwana również jako Pyszoto lub Pychotka.

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki mąki
    20 dag masła
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    1 słoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu

    Beza:
    4 białka
    30 dag cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa:
    1/2 litra mleka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka masła
    3 łyżeczki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pani walewska Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 3 godz. Ciasto musi być dobrze schłodzone, aby dało się ładnie rozwałkować. Po tym czasie wyjmuję ciasto, dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki o wym. 26x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu powidłami. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier puder, na końcu wsypuję mąkę ziemniaczaną. Bezą smaruję ciasta z powidłami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące się mleko. Budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dorzucam śmietanę 18%, mieszam i wykładam masę na pierwszy placek, przykrywam drugim plackiem i odstawiam na min 12 godz, by ciasto skruszało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować