Pancakes z syropem klonowym i owocami lata

4.99 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne placuszki z syropem klonowym i owocami lata

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej,
    - 1,5 szklanki mleka,
    - 1/2 kostki masła,
    - 2 jajka,
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    - ok. 3 łyżki cukru (do smaku, gdyż syrop klonowy i owoce są słodkie),
    - szczypta soli,
    - dodatki: syrop klonowy, letnie owoce (maliny, borówka amerykańska, porzeczki).
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Pancakes z syropem klonowym i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko. Masło roztapiamy (użyłam do tego mikrofali). Wszystko łączymy, mieszamy powoli łyżką lub na niskich obrotach mikserem - do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wychodzi dość gęste, ale nadal lejące się. Na rozgrzaną patelnie (bez oleju!) wylewamy 2-3 czubate łyżki ciasta (użyłam małej chochli do sosu - niecała chochla na 1 pancakes). Ciasto rozprowadzamy przechylając patelnią dookoła. Smażymy po ok. pół minuty (lub mniej) do ładnego zarumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze dosłownie chwilę. Pancakes podajemy z syropem klonowym i sezonowymi owocami.

Porady

Do smażenia użyłam małej patelni z Ikea średnicy ok. 12-14 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce Syrop klonowy Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować