Paluszki z dorsza z surówką z marchewki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smacznie przygotowany posiłek. Ryba w kształcie paluszków w chrupiącej panierce, tworzy wspaniały duet z prostą surówką z marchewki. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Surówka:
    2 spore marchewki
    10 dag. rodzynek
    3 łyżki ziaren słonecznika
    Paluszki rybne:
    ok.40 dag. fileta z dorsza
    sól i pieprz ziołowy do smaku
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki płatków jaglanych
    Dodatkowo:
    1/2 cytryny
    olej do smażenia
    papierowy ręcznik do osączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dania główne Ryba

Paluszki z dorsza z surówką z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Marchewkę obieram, myję, osuszam, trę na tarce o dużych oczkach. Do marchewki dodaję rodzynki, ziarna słonecznika, mieszam, odstawiam.
  • jk 2. Rybę, myję, osuszam, kroję w paski, posypuję solą i pieprzem ziołowym, odstawiam na 20 minut. Następnie paski ryby panieruje w mące, rozmieszanych jajkach i zmieszanej bułce tartej z płatkami. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z surówką i cytryną.

Porady

Po podaniu całe danie skrapiam sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Marchewka Panierka Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować